Ota yhteyttä

Sharpin Field Sequential Display -prototyyppinäyttö ISE-messuilla 2017 – mikä se on?

Field Sequential Display (FSD) on uusi näyttötekniikka. Seuraavassa tutustumme Sharpin ISE-messuilla esittelemään prototyyppiin ja sen toimintaan.

Sharp esittelee vuosittain järjestettävillä Integrated Systems Europe -messuilla (ISE) jännittävät uudet näyttönsä, jotka yritys aikoo tuoda markkinoille vuoden kuluessa.

Messut ovat myös erinomainen tilaisuus esitellä tulevaisuuden tekniikkaa, jonka parissa Sharpin tutkimus- ja kehitysosasto työskentelee. Viime vuonna yllätimme yleisön todella vaikuttavalla 8K-näytöllämme, jolle myönnettiin ISE Product Award 2016. Vuoden 2017 ISE-messuilla esittelimme täysin uuden Field Sequential Display -näyttötekniikan.

FSD on tekniikka, joka toimii täysin eri tavalla kuin tällä hetkellä saatavina olevat näyttötekniikat kuten LCD, OLED ja plasma. Sharpin näyttelyosaston 12/E76 17‑tuumainen paneeli oli Japanissa kehitetty prototyyppi, jota voidaan käyttää monissa erityyppisissä tuotteissa infonäytöistä viihde- ja huvilaitteisiin asti.

FSD on tekniikka, jota varten ei tarvita värisuodattimia eikä fosforikerrosta. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa seikka, joka erottaa sen muista näyttötekniikoista.

Nykypäivän LCD-näytöillä on se yhteinen piirre, että niissä käytetään punaisia, vihreitä ja sinisiä pikseleitä (RGB) kuvan, taustavalaistuksen (joka on aina päällä) ja värejä tuottavan värisuodattimen tuottamiseen yhtä aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että pikselit palavat jatkuvasti ja että vain 5–7 % valosta pääsee näytön etupinnalle asti LCD-tekniikan alhaisen hyötysuhteen seurauksena.

FSD-näyttö sitä vastoin näyttää RGB-värit peräkkäin, joten jokainen väri tuotetaan vuorotellen sen sijaan, että kaikki pikselit palaisivat jatkuvasti. LCD-näytön päivitystaajuus on 60 Hz, FSD-näytön puolestaan 180 Hz. Koska ihmissilmä ei pysty havaitsemaan näin nopeita muutoksia, kuva nähdään lisäksi rauhallisempana ja terävämpänä.

Sharpin esittelemään FSD-prototyyppiin on lisäksi lisätty neljäs eli valkoinen väri (kun kolme RGB-diodia palavat yhtä aikaa). Tämä parantaa näytön tehokkuutta, valovoimaa ja värintoistoaluetta huomattavasti, ja lisäksi päivitystaajuus voidaan nostaa 240 Hz:iin.

Sharpin FSD-prototyyppiä voidaan pitää hybridinäyttönä, jossa peräkkäisiä valodiodeja käytetään yhdessä LCD-vakiotaulun kanssa.

Yhdessä nämä kaikki tekniset edut tekevät FSD-tekniikasta erittäin energiatehokasta samalla, kun se pystyy tuottamaan hyvin suuren valovoiman. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin LCD-tekniikassa, suurin osa tuotetusta valosta pääsee näytön pinnalle ja tuottaa terävän ja voimakkaasti valaistun kuvan.

Lisäksi tämä pienentää energiankulutusta ja tekee näytöstä ympäristöystävällisemmän.

Sharp kehittää ja arvioi prototyyppinäyttöjä jatkuvasti monilla eri tekniikkasektoreilla, joilla FSD on yksi tutkimus- ja kehitysalueistamme. Aika ja lisäinvestoinnit ratkaisevat, tuodaanko FSD-tekniikka markkinoille ja jos, niin milloin.

Ota yhteyttä

STEFAN LÖGDBERG
Nordic Commercial Director
stefan.logdberg@sharp.eu

Social