Ota yhteyttä

Mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä

Ove Jansson on ollut kaksi vuotta Sharpin Environmental & Quality Manager Pohjoismaissa. Hänen uransa aikana kestävyys-käsite on saanut aikaisempaa laajemman merkityksen, jossa yhdistyvät yrityksen kannattavuus, ympäristönäkökannat ja sosiaalinen vastuu. Seuraavassa Ove kertoo työstään ja siitä, miten meistä jokainen voi omalla panoksellaan tehdä Sharpista entistä kestävämmän työpaikan.

Miksi siirryit Sharpille oltuasi 15 vuotta Joutsenmerkkityössä?
– Haluan myötävaikuttaa parannuksiin ja näen paljon mahdollisuuksia Sharpin kestävyystyön kehittämiseen. Huoltoteknikko- ja Joutsenmerkkitöiden jälkeen tämä tuntui loogiselta askeleelta – ja kilpailijoihimme verrattuna olen ainoa, jolla on tällainen tausta. Mielestäni hyvä kestävyystyö luo Sharpille kilpailuetuja ja houkuttelee hyviä työntekijöitä, uusia asiakkaita ja oikeanlaisia toimittajia.

Mitä työsi pitää sisällään?
– Minä raportoin ja vastaan siitä, että meillä on toimivat laatu- ja ympäristöjohtamisjärjestelmät. Lisäksi annan näissä asioissa tukea Pohjoismaissa. Toimin myös kestävyystyön neuvonantajana yritysjohdolle.

Mitä johtamisjärjestelmä tarkoittaa?
– Se on menetelmä, jolla rakenteiden ja dokumentaation avulla johdetaan ja kehitetään Sharpia sekä varmistetaan tuotteiden ja palvelujen korkea laatu – eli seurataan tuotetta tehtaalta asiakkaalle asti. Sertifikaattimme ovat näkyviä osoituksia työstämme ja toiminnastamme, ja samalla ne ovat takuu asiakkaillemme, toimittajillemme ja henkilöstöllemme. Selkeän rakenteen ja ohjeiden avulla voimme tehdä Sharpista sekä hyvän työpaikan että menestyvän yrityksen.

Voitko antaa jotain käytännön esimerkkejä rakenteista ja ohjeista?
​​​​​​​– Monista eri vaihtoehdoista voisin mainita vaikkapa asiakastutkimukset ja henkilöstön käytänteet. Asiakastutkimusten avulla löydämme mahdolliset puutteet ja näemme, missä on parantamisen varaa. Henkilöstön käytänteitä ovat esimerkiksi jätteenkäsittely sekä korruption ja lahjonnan riskien vähentäminen työympäristössä, mutta myös vaikkapa käsikirja, jossa on ohjeita huoltoteknikoille.

Mitä muuta työhösi kuuluu?
– Yksi tärkeä tehtäväni on auttaa KAM- ja MA-myyjiä kaikkien suurten hankintojen kestävyys- ja laatuasioissa. On kiinnostavaa ja haastavaa nähdä, miten erilaisia kestävyysvaatimuksia eri asiakkaat asettavat hankinnoilleen.

Miten työnkuvasi on muuttunut työssäoloaikanasi?
– GDPR-työ on lisääntynyt ja laajentunut enemmän kuin osasin odottaa. Tämä johtuu ennen muuta Sharpin tiukentuneista vaatimuksista Euroopassa ja muualla maailmassa. Määräysten rikkomisesta voi seurata kovia sanktioita, joten ymmärrän täysin GDPR-työn priorisoinnin.

– Lisäksi vuoteen 2025 tähtäävässä strategiatyössämme kestävyystyö on nostettu aivan uudelle tasolle, ja se on erittäin antoisaa ja tärkeää työtä tulevan kehityksemme kannalta Pohjoismaissa.

– Tuntui erityiseltä olla myötävaikuttamassa siihen, että Sharp jätti viime vuonna Joutsenmerkin ja siirtyi kehittämään saksalaisen Sininen Enkeli -ympäristömerkin käyttöä. Mielestäni se oli oikea valinta, sillä meidän on toimittava liiketaloudellisesti järkevästi ja punnittava taloutta, ympäristöä ja etiikkaa päätöksenteossamme. Sillä tavoin voimme luoda kestävän yrityksen, joka voi kehittyä tulevaisuudessa.

Miten hyviä olemme kestävyystyössä?
– Emme ole luokan priimuksia mutta emme huonoimpiakaan. Pohjoismaissa ja etenkin Ruotsissa olemme kärkipäässä. Syksyllä 2020 Ruotsi otti ainoana maailmassa käyttöön kemikaaliveron, joka on elektroniikkalaitteiden valmistevero. Lisäksi olemme poistamassa vaiheittain käytöstä vaaralliset liekinestoaineet.  Sininen Enkeli -sertifikaatti on mainio todiste edistymisestämme.

Missä olemme hyviä?
– Tuotteidemme elinkaari on pitkä, sillä tarjoamme huoltoa, tukea ja päivitettyjä ohjelmistoja. On hyvä, että kuljetuksia ja liikematkoja on vähennetty ja että käyttämämme autot auttavat vähentämään päästöjä. Konttoreissamme käytetään vihreää sähköä. Voimme kuitenkin vielä parantaa materiaalien kierrätystä ja vähentää haitallisten kemikaalien käyttöä.

Mitä meidän kaikkien pitäisi ottaa huomioon kestävyystyön edistämiseksi?
– Kun tutkii tosiasioita ja ottaa selvää, tietämys lisääntyy ja osataan asettaa vaatimuksia sekä tehdä valintoja, jotka edistävät yhteiskunnan kestävää kehitystä. Uskon, että työtä pitää ajatella samalla tavoin kuin ajattelee yksityishenkilönä – edistyminen tapahtuu pienten parannusten kautta.

Ota yhteyttä

Ove Jansson
Environmental & Quality Manager
ove.jansson@sharp.eu

Social